Voedselbossen zijn hip. Het idee is catchy, en overal worden ze gestart. Maar, er zijn nog maar weinig mensen die echt snappen hoe je ze moet realiseren en veel te veel mensen zijn ermee bezig zonder te beseffen hoe weinig ze er eigenlijk van af weten. En, als je er te weinig van weet is de kans op teleurstelling groot.

Daarom ontwikkelden wij onze modulaire cursus voedselbossen. Het is juist nu belangrijk dat zoveel mogelijk mensen echt goede informatie krijgen over deze nieuwe vorm van land- en bosbouw. De eerste twee modules zijn nu afgerond, en wij maken ons klaar voor de finale, de module bedrijfsplan.

Deze module gaat over je (bedrijfs)plan. Dat stuk waar de meeste voedselboseigenaren het liefst niet mee bezig zijn: begrotingen, pitches, rechtsvormen, regelgeving., enzovoort. Maar, dit is ook het gedeelte dat het verschil maakt tussen eeuwig dromen en het echt gaan doen! En door het samen te doen, en elkaar te spiegelen wordt het een prachtig proces. Je leert denken in complexe systemen en netwerken; je leert over crowdfunden; je leert begroten en je leert presenteren. Want deze module eindigt met een dag waarin je je plan kan presenteren voor een waanzinnig mooie jury die jouw plan daadwerkelijk verder kan brengen, en dat vorig jaar ook voor meerdere cursisten heeft gedaan.

De docenten voor module 3 zijn Wouter van Eck, Hugo van der Spek, Vincent Bogaart en Marieke Karssen.

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor de cursus van 2020. Abonneer je op onze nieuwsbrief als je als eerste op de hoogte wil zijn van de data voor 2021.

Voedsel uit het bos

Module algemeen

Maart en april 2020
5 dagen in 6 weken

In deze module bezoek je niet alleen voedselbos Ketelbroek 2 keer, maar ook nog 3 andere voedselboslocaties. Aan het eind weet je wat een voedselbos is, en ook wat het niet is. Je leert bijvoorbeeld over de zeven lagen, de bloesemboog, de rol van wind, klimaatzones etc etc en krijgt ook al een doorkijkje naar ontwerp- en begrotingsvraagstukken.

Voedsel uit het bos

Module ontwerp

Mei en juni 2020
5 dagen in 6 weken

Als je al weet wat een voedselbos is, en echt aan de slag wil als ontwerper van voedselbossen of jouw plan ook echt zelf wil uitontwerpen, dan is deze module voor jou. Je leert denken vanuit de mogelijkheden van het land en de wensen van de klant, je leert schetsen, beplantingsplannen maken, maakt kennis met Illustrator en aan het eind heb je je een ontwerp staan.

Voedsel uit het bos

Module bedrijfsplan

September en oktober 2020
5 dagen in 6 weken met fantastische slotdag

Als je de basiskennis over een voedselbos hebt, kun je verder met het maken van een begroting en een bedrijfsplan. Ook in deze module ga je zelf aan het werk met jouw plan en begeleiden de docenten jou hierin. Aan het eind kun jij een op alle fronten gefundeerde presentatie geven aan een jury die klaar staat om jouw voedselbos echt verder te helpen brengen. Mis deze kans niet.

Ervaringen van cursisten

Zeer inspirerend met een duidelijk doel voor ogen; een pitch geven aan een jury en andere belangstellenden. Ik raad deze cursus van harte aan!

Heleen Eshuis, In het wild

De pitches aan het eind van de serie maken dat de voorbereiding scherper wordt. Heel zinvol. Daarnaast draagt de laatste bijeenkomst bij aan de uitbreiding van het netwerk.

Joke Feenstra, Groeien op Grootstal